zoek


Huwelijk met Jan van Lelyveld

Huwelijk
Huwelijksfoto van Hella Haasse en Jan van Lelyveld voor het Van Abbemuseum in Eindhoven.
Foto: Collectie Hella S. Haasse

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 18 februari 1944, trouwen Hella Haasse en Jan van Lelyveld in Eindhoven, waar hij woont vanwege een onderduikbaan.

‘In vele opzichten zijn de jaren 1940 tot 1945 de belangrijkste van mijn leven geweest. Niet om wat ik presteerde, of om wat er van mij naar buiten toe bleek, maar om wat ik te verwerken kreeg. Ik had de ander ontmoet met wie ik mijn leven wilde delen, maar die liefde ging niet over rozen, om de eenvoudige reden dat het “en zij leefden nog lang en gelukkig” van de man als een rots van beschermende kracht en de door hem op handen gedragen vrouw (een situatie die mij thuis als de gangbare en vanzelfsprekende was voorgehouden) niet bestaat. Als het waar is, dat de grote liefde van een mens altijd de belichaming is van zijn heimelijkste en diepste verlangens - vaak kent hij die zelf niet - dan heb ik toen, eens en voor altijd, werkelijk mijn “wederhelft” gekozen, die mij liefheeft om mijn mogelijkheden, om wat ik zou kunnen zijn; die eens schreef: “Ik zou kunnen liefhebben, maar het gevoel nooit meer de vrijheid te hebben tot enige andere keuze dan die in liefde, zou mijn genegenheid doden.”'
Uit:
Persoonsbewijs

"Ik zou kunnen liefhebben, maar het gevoel nooit meer de vrijheid te hebben tot enige andere keuze dan die in liefde, zou mijn genegenheid doden"

Huwelijk met Jan van Lelyveld
De kennisgeving van het huwelijk.
Foto: Collectie Hella S. Haasse
Kennisgeving van het huwelijk
Het huwelijk op 18 februari 1944 kan vanwege de oorlog niet in het stadhuis van Eindhoven voltrokken worden: dat was geraakt bij een bombardement. Uitgeweken wordt daarom naar het Van Abbemuseum.


naar boven

Chronologisch overzicht sluiten
Recent bekeken sluiten
1944